понедељак, 14. октобар 2013.

Optimizacija sajta - kako početi

Optimizacija sajta


Sve ima neki redosled, neka pravila, šta prvo, šta drugo i šta sledeće. Tako je u i u ovoj oblasti optimizacije sajtova, skraćeno SEO (Search Engine Optimization).
Da bi ste vozili automobil očekuje se da položite vozački, ali ne u kancelariji već na poligonu. Da bi ste radili optimizaciju sajta trebalo bi da imate neke osnove, predznanja. Tako to ide i u ovoj oblasti i verovtno u mnogim drugm sferama života..
Što više znanja to bolje po vas jer će vaš rad na optimizaciji biti efikasniji i efektivniji i u krajnjem unosniji.


Kako početi optimizaciju sajta?

Dobra strana ovog posla, jer je SEO veoma ozbiljan, stručan i zahtevan posao, je da možete pomoću više besplatnih alata na Internetu pratiti rezultate sopstvenog rada. Naravno, ti rezultati se često ne mogu videti za minut ili za 7 dana već u nekom periodu a razloge za to shvatićete sami što budete iskusniji u ovom poslu.

Optimizacija sajta uključljuje i način njegove izrade, primenjene alate tako da razlikujemo dve osnovne celine:


  • onpage optimizacija, ili sve ono što se na sajtu uradi, kodira, da on ima formu i izgled koju vide posetioci
  • ofpage optimizacija koja podrazumeva sve one poslove koji se rade na promociji i Internet marketingu sajta a koje za cilj imaju povećanje broja posetioca, poboljšanje pozicija u rezultatima organske pretrage za glavne fraze na najvažnijim pretraživačma. 

Naravno ove dve celine nisu nezavise već jako, jako isprepletene. Sajtovi moraju da žive, da dišu i da rastu, da se razvijaju u skladu sa zahtevima tržišta ali i mašina za pretragu, što znači da ne mogu više biti statični već dinamički sa veoma jakom integracijom sa socijalnim mrežama.

Šta to treba znati u ovom poslu? 

Teško je to pitanje, jer kako da razumete ovaj posao a da ne znate čemu taj HTML, CSS, JavaScript, jQuery, čemu baze podataka, programski jezici. Raditi ovaj posao a ne znati na kojoj platformi je relizovan sajt, zašto Windows, ili zašto Linux je naravnom, po mom mišljenju smešno neozbiljno. Ne morate čak biti niti programer, niti web dizajner, ali morate poznavati te tehnologije u meri potrebnoj za SEO. Naravno, mera poznavanja tehnologija umnogome pomaže i čini vaš posao uspešnijim.
Iz ovoga se može izvuči zaključak da je rad na SEO veoma multidisciplinaran i da zahteva timski rad. Dakle, konačno jedan pravi timski posao u kome kreativnost, znanje, rad mogu da se vrednuju i vide na pravi način.

Da pojasnimo, razlikujemo dakle tehničke stvari na sajtu, tj. stranicama, i njih je prilično logično i za kratko vreme moguće savladati. Tehničko predznanje je jedna od važnih celina i jako bitna mera vašeg uspeha u budućnosti u radu na optimizaciji sajtova.
Tu pre svega spadaju meta tagovi, struktura headinga, odnos html koda i teksta, broj i veličina eksternih fajlova, slika, skriptova, zatim pravilno tagovanje i anchor linkova, pa cross-browser prilagodljivost browser-ima, mobilnim uredjajima, tabletima i sl.
Bez ovih znanja nema dalje, jer ne možete sa lošim proizvodom biti konkurentni, ili ne možete praviti profit sa feler proizvodom.
Kako učiti, kako naučiti, koje Internet alate koristiti, sve to možete saznati ako budete malo vredniji na Google i ako se posvetite sopstvenom obrazovanju u ovoj sferi Internet marketinga.


Osnovne tehnike za učenje


Tutorijali. Na Internetu je toliko tutorijala, korisnih tekstova, stranica da je to za one koji žele da uči raj na zemlji. Teško je naći neku temu, bez obziro koliko opšta ili stručna bila, da na istu nema više korisnih i stručnih tekstova.
Knjiška literatura. Korišćenje knjiga za učenje alata, programskih jezika polako izlazi iz mode. Možda nas samo inercija uopšte vraća na ovaj medijum. Realno, ko ima Internet i želi da se usavršava iz ove oblasti knjige mu dodju kao bacanje novca.
Kursevi. Ako niste naučili da učite sami, ili vam to ne prija, pokušajte preko odgovarajučih kurseva. Rad u grupama može itekako da ubrza ovladavanje potrebnim znanjima.
YouTube. Tekstovi umeju da budu naporni, da ne kažem dosadni. Video tutorijali, pre svega na najpopularnijem servisu za video klipove, You Tube, mogu da malo olakšaju i ubrzaju napredovanje.
Ostali Internet servisi. Forumi, blogovi, namenski sajtovi, sve su to mesta na kojima se treba dodatno informisati, učiti, proveravati, testirati.
Timski rad. Naravno, kada savladate neke osnove, bilo bi dobro da nadjete načina da se okušate u nekom timskom radu, nekom konkretnom projektu, gde ćete uz iskusnije kolege najbrže učiti. Ima li takvih firmi koje nude poslove tog tipa? Ima, pronadjite ih i započnite svoj Internet posao.

Koje Internet alate za praćenje sajta treba da poznajem ?

Obično se na takva pitanja krene sa nabrajanjima više alata od najrazličitijih autora i firmi koje ih proizvode. jedna mala suptilna sugestija je da se treba prilagodjavati alatima kojima rapsolaže onaj ko se najviše puita u pogledu rangiranja i ocenjvanaj sajtova a to je Google. Dakle, za početak upoznati se, savladati i korisitti mnogobrojne Google servise je više nego dovoljno za veoma kvalitetno napredovanje. Kasnije, kada malo udjete u suštinu ove materije, shvatićete da tih alata ima mnogo i pokušati iz mnogih od njih iskoristite ono što vama bude trebalo.

Socijalne mreže

Milijarde ljudi na popularnim društvenim mrežama ukazuju da ih morate razumeti, pratiti i prilagodjavati svoj posao, u ovom slučaju sajt, njihovim standardima. To znači da se potencijalni  ciljni klijenti moraju tražiti u svim sferama na Internetu a ne samo preko sajta. Prilikom koncipiranja i realizacije sajta jednostavno se mora planirati visok nivo integracije istog sa svim značajnim društvenim mrežama poput Facebook, Google+ i sl.

Sadržaj sajta je pravi nosilac njegovog uspeha.

Tehnički, sajt dobije formu koju ste želeli, uz manje ili više muke. Takodje, nauči se vremenom kako da bude onpage optimizovan. Ali, gde je tu različitost i gde je tu prednost ili nedostatak u odnosu na sajtove konkurencije? Tekst ili sadržaj je nešto što u velikoj meri definiše i njegov uspeh.

Iako je na prvi pogled lakše savladati formiranje sadržaja, kasnije se često ispostavi da je pravilno formiranje teksta, tj. sadržaja stranica sajta, prilično teško savladati. Pretraživači često menjaju pravila igre i da bi stranice i sajt bili što konkurentniji moraju se pratiti ove promene a sajtovi i njihova struktura i sadržaj prilagodjavati ovim izmenama.

Zašto je važno pravilno i pametno formirati sadržaj na sajtu?

Pa kada bi ste bili sami onda bi vam zaist i bilo svejedno. Na Internetu postoji konkurencij,a i to veom izražena. Ako želite da budete primećeni morate imati konkurentan, originalan i dopadljiv sadržaj na stranicima i to ne samo za vaše potencijalne klijente već i za pametne robote, tj. pretraživače.
Posebnu pažnju treba obratit na dopadljivost sadržaja, tj. mogućnost da se vaš tekst preporučuje od strane posetioca drugima čime on postaje veoma popularan (viralni sadržaj).

Umesto zaključka

Ako želite da postanete SEO stručnjak posvetite se sopstvenom obrzovanju. Obilje besplatnih servisa na Internetu je prava infrastruktura za mnoge. Nema prečica niti čarobnih formula, već rad, eksperimentisanje, učenje i usavršavanje kroz praksu. 
Što budete imali temeljnija i veća znanja ostvarićete bolje rezultate u projektima vezanim za optimizaciju sajta.



1 коментар: